Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meliha Aklıbaşında ve öğretim üyeleri Doç. Dr. Aslıhan Tırnakçı, Doç. Dr. Esra Özhancı ve Doç. Dr. Murat Yücekaya'nın yanı sıra Gülşehir Belediye Başkanı Erkan Çiftci beraberinde Belediye Meclis Üyeleri Nuri Olcay Kilci, Hilmi Ergene, Ramis Gencer ve Volkan Parlar; Kum Ocağı Müdürü Servet Yapar, Fen İşleri Müdürü Fatma Nur Ergül, Arkeolog Eser Yayan ve Peyzaj Yüksek Mimarı Bülent Ahmet Özmen’in katılımıyla Gülşehir ilçesinde peyzaj tasarımı ve planlamasına yönelik kapsamlı bir saha çalışması gerçekleştirdi.
İlk olarak Gülşehir Millet Bahçesi’nde yapılan incelemelerde yeşil alanların tasarımı ve alanın etkin kullanımına yönelik fikir alış verişinde bulunularak, alanın sosyal ve ekolojik sürdürülebilirliğini artırmayı hedefleyen öneriler üzerinde duruldu.
Sonrasında Gülşehir Belediyesine ait Kum Ocağı İşletme sahası ziyaret edilerek bölgenin doğal dokusunun korunması ve rehabilitasyonuna yönelik yapılan incelemelerde mevcut doğal peyzaj kaynak değerlerinin etkin yönetimi ve rehabilitasyon süreçlerinin nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği konularında çeşitli öneriler sunuldu. Öğrencilerle yapılan saha çalışmasında Kızılırmak Nehri yatağı ve çevresindeki göletlerin ekolojik dengeye olan katkıları, su kaynaklarının ve biyolojik çeşitliliğin korunmasının önemi ve bu alanların yeniden düzenlenerek kentsel açık-yeşil alan sistemlerine kazandırılması konuları üzerinde duruldu.
Daha sonrasında Çalışanlar Mahallesi’nde geleneksel sokak dokusunun ön plana çıkarılmasına yönelik kentsel tasarım ve sürdürülebilir çevre tasarımı ile ilgili değerlendirmeler yapıldı.
Son olarak, St. Jean Kilisesi çevresinde kültürel mirasın korunarak bölgede turizm cazibe noktalarından biri haline getirilmesi amacıyla tarihi çevrelerde peyzaj tasarımı üzerine fikir alışverişi yapıldı.
Tüm bu çalışmalar, Gülşehir’in hem tarihi dokusunu hem de doğal çevresini koruyarak sürdürülebilir ve estetik bir gelişim sağlamayı hedeflemekte; yerel toplulukların yaşam kalitesini artırmayı amaçlamaktadır. Bu tür multidisipliner çalışmalar, akademik bilgi birikiminin pratik uygulamalarla birleşerek, sürdürülebilir şehircilik anlayışına katkıda bulunmasına olanak tanımaktadır.
- Avanos-Kızılırmak’ta Eğlence ve Oyun Temalı Peyzaj Tasarım Projeleri Sunuldu
- NEVÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tarafından Gülşehir Kızılırmak Kıyı Rekreasyon Alanı Peyzaj Tasarım Projesi Tamamlandı
- Gülşehir'de Sürdürülebilir Peyzaj ve Kültürel Miras Çalışmaları: NEVÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğrencileri Saha İncelemeleri Gerçekleştirdi
- Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Yeni Akademik Yıla Renkli Başlangıç: Garden Party-Tanışma Etkinliği
- PROJE-V DERSİ KAPSAMINDA ARAZİ ÇALIŞMASI
- Mesleki Deneyim Söyleşileri 8
- Bölüm öğrencilerimizden “Diş Hekimliği Fakültesi ve Uygulama Hastanesi” peyzaj tasarımı çalışmaları
- NEVÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ‘Garden Party-Tanışma Etkinliği’
- PROJE-I DERSİ KAPSAMINDA ARAZİ ÇALIŞMASI
- PROJE-III DERSİ KAPSAMINDA NEVÜ DİŞ HEKİMLİĞİ VE UYGULAMA HASTANESİNE ARAZİ ÇALIŞMASI