...

Peyzaj Mimarlığı

Yrd.Doç.Dr. Aslıhan ERDOĞAN 'Mühendislik Günleri' kapsamında 'Çatı Bahçeleri' konulu sunum gerçekleştirmiştir.
09/05/2016

27.04.2016

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı nüfus artışına paralel artan kentleşme ile birlikte konut ihtiyacı artmış bu durumda özellikle şehir merkezleri ve yakın çevrelerindeki yeşil alanların azalmasına yol açmıştır. Kentlerde beton ve asfaltla kaplanmış yüzeylerin artması iklim parametrelerinin değişimine neden olmakta; büyük kentler kendilerine özgü iklimleri olan mekanlar haline dönüşmektedir.

Açık-yeşil alanlar kentlerin yapay ikliminin iyileşmesine önemli katkıda bulunan, kent ekosisteminin önemli yapı taşlarıdır. Kentsel açık-yeşil alan sistemlerinin önemli bir bileşeni olan çatı ve teras bahçeleri günümüzde tartışılan bir kavramdır. Şehirlerin %75’i geçirimsiz yüzeylerle kaplıdır ve çatılar bunun önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Dolayısıyla kentsel alanlarda kaybedilen doğanın yeniden kazanılması ve ekolojik dengenin sürdürülebilirliği açısından yapı yüzeylerinin bitkilendirilmesi oldukça önemlidir. Bu bağlamda çok amaçlı kullanımı yaklaşımıyla çatıların açık-yeşil alan olarak büyük bir potansiyele sahip olduğu ortaya çıkmıştır. İnsanlar ekolojik, estetik ve fonksiyonel amaçlarla çatı ve teras bahçelerini kullanmaktadırlar. Çatı ve teras bahçeleri yoğun kent yaşamı baskısı altında olan kent insanına ulaşılabilecek açık-yeşil alan sağlaması ve fiziksel çevrenin olumsuz etkilerinden koruması açısından kent yaşamında önemli bir yere sahiptir.

Buradan yola çıkılarak gerçekleştirilen sunuda çatı ve teras bahçesi kavramı, tarihsel gelişimi, kent yaşamındaki yeri ve önemi, çatı ve teras bahçelerinde bitkisel tasarım şekilleri üzerinde durulmuş ve son olarak dünya ve ülkemizden uygulanmış örneklere yer verilmiştir.